joi, 18 septembrie 2014

http://www.telegrafonline.ro/1411074000/articol/279463/8222non_hic_librorum8221_la_muzeul_de_arta.html

O inedită și complexă expoziție poate fi vizitată, în aceste zile, la Muzeul de Artă. Intitulată „Non Hic Librorum ” (tr. latină - „Nu sunt cărți”), expoziția reuneşte lucrări de pictură, grafică, obiecte, instalaţii, fotografii şi video. Vernisajul a avut loc miercuri după-amiază, în prezența directorului instituției gazdă, Doina Păuleanu, a curatorilor expoziției, artiștii plastici Bogdan Ciobanu şi Liviu Epuraş, a profesorului Ion Achițenie și a numeroșilor expozanți și iubitori de artă.
150 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI ARTISTIC Expoziția „Non Hic Librorum”, la care au lucrat mai multe generații de artiști, are și o valoare aniversară. Despre prilejul acestui eveniment a vorbit directorul Doina Păuleanu. „Este o expoziție care marchează 150 de ani de la înființarea învățământului artistic românesc. Era 1864 când pictorul Theodor Aman s-a reîntors de la Paris, după studii pe care le-a întreprins acolo și după nenumărate lucrări strălucite cu care participase la întruniri internaționale. A început să lupte pentru înființarea unei școli naționale de artă pentru că, până la el, o astfel de școală nu existase. În 1864, Aman reușește acest lucru ce determină o emulație ce avea să se vadă în generațiile următoare”, a explicat Doina Păuleanu.
SUPREMAȚIA IMAGINII Expoziția scoate în evidență și o mutare puternică pe plan social, în care universul imaginii se impune în fața celui livresc. Aceeași Doina Păuleanu a evidențiat: „M-am dus către ideea că civilizația cărții a fost înlocuită de civilizația imaginii. Civilizația imaginii este cea care se substituie acum civilizației cărții... mai folosim cu plăcere cartea în formatul ei normal, tradițional, tipărit, dar cartea editată pe ecrane și display-uri electronice începe să ia locul celei din hârtie și devine mult mai facilă. Este un demers cert și probabil că și ireversibil”.
CONSTANȚA - GAZDĂ CU POTENȚIAL ARTISTIC Profesorul Ion Achiţenie a punctat satisfacția pe care i-o oferă prezența expoziției la Constanța. „Mă simt onorat de a fi prezent împreună cu tatăl meu în cadrul acestei expoziții deosebite. Avem o tradiție în a colabora cu Muzeul de Artă din Constanța, avem o tradiție prin a efectua lucrări la malul mării, unde ne prezentăm acum cu o expoziție de calitate. Mă bucur că muraliștii mai fac încă pictură de șevalet și m-aș simți onorat să revenim la vară cu o altă expoziție în acest oraș cu un potențial artistic fantastic”, a declarat Ion Achiţenie.

Expoziția este realizată în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) din România, Artindex, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi reuneşte pe simeze lucrări ale profesorilor Ion Achiţenie, Petre Achiţenie, Ion Anghel, Cezar Atodiresei, Marius Barb, Cătălin Bălescu (rectorul Universității Naționale de Arte), Georgian Bărbieru, Adela Bonaţ, Marcel Bunea Caratănase, Sergiu Chihaia, Bogdan Ciobanu, Ioana Ciocan, Romana Cucu, Daniel Djamo şi Sana Ghobbeh, Loredana Dragne, Mihai Dumitru, Darie Dup, Liviu Epuraş, Eugen Alexandru Gustea, Bogdan Mateiaş, Lisandru Neamţu, Petru Lucaci (preşedintele UAP din România), Cosmin Păulescu, Beniamin Popescu, Marilena Preda Sânc, Vladimir Şetran şi studenţii Angela Butnaru, Miriana Ioniţă, Elena Lăbuşcă, Dragoş Petrache, Jenny Stângaciu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.